A website by War Heritage Institute

Wapens en harnassen

Arms & Armour _ new Gallery

Twaalf eeuwen wapengeschiedenis

In deze zaal ontdekt u een spectaculaire verzameling harnassen, zwaarden en ander middeleeuws wapentuig. De collectie toont de evolutie van bewapening tussen de 6de en 18de eeuwen. Wapens zijn vaak spitstechnologie en voor oude wapens is dit niet anders, of het nu blanke wapens, vroege vuurwapens of artillerie betreft.

Wapens waren niet enkel verbonden aan oorlogsvoering. Ze waren ook werktuigen voor vrijetijdsbesteding of statussymbolen. Getuige daarvan zijn de vele jacht- en tornooiwapens in de collectie, maar bijvoorbeeld ook het prachtige kinderharnas dat u in deze zaal kan vinden.

Pronkstuk dit weekend (en daarna) is uiteraard de vernieuwde zaal, waar de absolute topstukken uit de collectie in al hun glorie te zien zullen zijn. 

  1. Kinderharnas, Augsburg, 1565. Inventarisnummer 13929. | Dit kinderharnas is het werk van de bekende wapensmid Anton Pfeffenhauser, actief in Augsburg tussen 1545 en 1603. Hij werkte voor tal van gekroonde hoofden uit deze periode. Dit driekwartsharnas (dat tot de knie reikt) werd gemaakt voor een jongen van 5 à 6 jaar. Klik hier om meer te lezen

  2. Karolingisch zwaard, ook “Vikingzwaard” genoemd, Noordwest-Europa, 750-850 na Christus, opgegraven in Dendermonde. Inventarisnummer 12420. | Dit zwaardtype wordt gedurende de Karolingische periode (800 tot 1000 na Christus) in zowat het hele Frankische rijk geproduceerd. Het krijgt de bijnaam ‘Vikingzwaard’ omdat het in grote aantallen in Scandinavische graven wordt aangetroffen. Klik hier om meer te lezen

  3. Voorhoofdsplaat en halsplaat, onderdelen van een paardenharnas, Heilig Roomse Rijk, 3e kwart 16e eeuw. Inventarisnummer 10205. | Deze voorhoofdsplaat is het resultaat van een evolutie naar de volledige bepantsering van paarden zoals die rond 1400 wordt aangewend. In die periode volgt het harnas van het paard dat van de ruiter, zij het heel wat zwaarder om te dragen en kostelijker om te produceren. De voorhoofdsplaat, die meestal uit één of twee delen bestaat, is ontworpen om de meest kwetsbare delen van het paardenhoofd te beschermen, vooral de ogen en de neus. Klik hier om meer te lezen

  4. Verstevigd toernooiharnas, toegeschreven aan Filips II, 1560, vervaardigd door Wolfgang Grosschedel (circa 1517-1562), Landshut (hertogdom Beieren). Inventarisnummer 10024. | Dit beroemde harnas zou hebben toebehoord aan de Habsburgse koning Filips II. Het werd vervaardigd onder toezicht van Wolfgang Grosschedel, een befaamde Beierse wapensmid actief tussen 1517 en 1562, die ook nog andere stukken voor de Spaanse vorst maakte. Klik hier om meer te lezen

Visual NL - Arms en Armour

Een ongekende promotiecampagne...

De heropening van de zaal Wapens en Harnassen en het bijhorende feestweekend werd breed aangekondigd met een unieke affiche- en advertentiecampagne. 

Voor deze campagne werd gekozen voor een combinatie van hedendaagse culturele referenties (films, populaire cultuur, games) en kwalitatief hoogstaande foto’s van een aantal topstukken uit de collectie Wapens en Harnassen.

Arms and Armour - visual of helmets and weapons

... En een feestelijk openingsweekend!

Om de opening te vieren werden in het weekend van 29 en 30 oktober een aantal feestelijke activiteiten georganiseerd! Daarnaast wordt het volledige museum overgenomen door tal van reenactors, die bezoekers kennis laten maken met de verschillende aspecten van het leven tussen de 14e en de 17e eeuw.

Dankzij onze bezoekers was het weekend een groot succes! Vast staat dat jong en oud gedurende dit weekend oren en ogen tekort werden.

Poster Fashion Victim