De Groote Oorlog
Een collectie van wereldniveau
In deze zaal vindt u een ongeziene hoeveelheid wapens, uniformen, voertuigen en andere objecten uit de Eerste Wereldoorlog. Niet enkel de hoeveelheid, maar ook de kwaliteit en zeldzaamheid van veel van de stukken maakt deze collectie enig in haar soort. De kanonnen, snelvuurwapens en pantsers dragen vaak nog hun originele beschildering.
Met uitzondering van Griekenland en Madagascar zijn alle landen die aan het conflict hebben deelgenomen, vertegenwoordigd. Verschillende landen, verschillende objecten: de wapens, uniformen en andere uitrustingsstukken worden in de vitrines aangevuld met foto’s en persoonlijke bezittingen. Voor verschillende naties, zoals België, Duitsland, Rusland, Portugal, Siam, evenals voor de Tsjechische legioenen, zijn de objecten die hier worden tentoongesteld dikwijls uniek ter wereld.
Staal triomfeert over de mensheid
De Eerste Wereldoorlog was een kantelpunt zowel op vlak van oorlogsvoering als voor de hele maatschappij. Waar voorheen militairen gehuld werden in pronkerige en kleurrijke uniformen, wordt na 1914 al snel overgeschakeld op onopvallende kleuren en nieuwe beschermingsmiddelen. Deze evoluties komen in deze zaal duidelijk aan bod.
De vele uitvindingen en technische vernieuwingen op het slagveld, vaak bedoeld om de vastgelopen loopgravenoorlog open te breken, betekent een industrialisering van de oorlog. Dit resulteert vaak in erg grote verliezen op menselijk vlak: de triomf van staal over de mensheid. Gifgas, vlammenwerpers en bommenwerpers zorgen voor terreur aan het front, en dwingt beide zijden tot het vinden van nieuwe, inventieve verdedigingstechnieken.
België bezet
In tegenstelling de meeste Britse of Franse soldaten hadden de Belgische manschappen weinig tot geen contact met hun familie. Het grootste deel van het Belgische grondgebied werd namelijk vier jaar lang door Duitsland bezet en de bevolking leed onder een streng regime. De Duitse affiches, rantsoeneringszegels en souvenirs aan de overzeese voedselhulp tentoongesteld in deze zaal getuigen hiervan.
Tot slot bezit het museum een indrukwekkende kunstcollectie met betrekking tot de Grote Oorlog. Belgische en buitenlandse kunstenaars hebben, elk op hun eigen wijze, het leven aan het front en de verwoeste landschappen weergegeven of de verveling in de krijgsgevangenkampen en het lijden van de vluchtende bevolking geïllustreerd.