Pedagogische dossiers middelbare school
Al onze educatieve dossiers zijn gratis te downloaden. Ze zullen je helpen bepaalde onderwerpen aan te pakken, bezoeken aan verschillende zalen van het museum voor te bereiden, of je richtlijnen geven om het materiaal met je leerlingen te behandelen.
Wapens en Harnassen
De indrukwekkende collectie van de zaal Wapens en Harnassen is gedeeltelijk verzameld door de vorsten van het oude regime in het arsenaal van het Paleis van Coudenberg in Brussel. Verrijkt door de eeuwen heen, wordt het nu tentoongesteld in het Legermuseum. Dit dossier zal je helpen om deze unieke collectie in België beter te begrijpen en een bezoek aan de zaal met je klas te organiseren; het biedt een duik in de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.
De dossiers (“Voor”, “Tijdens” et “Na het bezoek”) zijn modulair opgevat en bestemd voor leerkrachten en leerlingen in het basis- en secundair onderwijs.
Het dossier “Tijdens het bezoek” stelt lesgevers in staat hun klassen door de zaal “Wapens en Harnassen” te leiden en de tentoongestelde stukken naar eigen inzicht aan te wenden om kennen, kunnen en competenties te laten toepassen.
Het dossier “Voor het bezoek” kan ook worden gebruikt als inleiding op een rondleiding door de collectie “Wapens en Harnassen”.
Het dossier “Na het bezoek” maakt het mogelijk het bezoek in de klas voort te zetten.
Als stenen konden spreken
Monumenten duiken overal om ons heen op. Dit dossier geeft je de sleutels om deze sporen uit het verleden te begrijpen. Het spitst zich onder andere toe op monumenten die verband houden met de Eerste Wereldoorlog (talrijk in België!). Dit dossier zal je helpen bij het voorbereiden van een les, een bezoek aan het museum, of het uitvoeren van een activiteit in je gemeente.
Eerste Wereldoorlog
Dit dossier sluit aan bij het parcours over de Eerste Wereldoorlog. Het begint met de oorlogsverklaring, waardoor het neutrale België ongewild in het conflict wordt meegesleept. Na een chronologisch overzicht van de oorlog die de Belgische bevolking op diverse manieren treft, naargelang ze zich op bezet grondgebied, in ballingschap of op het kleine stukje vrij territorium bevindt, snijdt het dossier verschillende thema’s aan die door de collectiestukken worden geïllustreerd. Zo worden concepten als propaganda, mondialisering, nieuwe technologieën, gezondheidszorgen en de rol van de vrouw aangekaart.
Interbellum
Een nieuw pedagogisch dossier begeleidt de zaal over de politieke, sociale, economische en militaire aspecten van het interbellum, de bewogen periode van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
De Tweede Wereldoorlog
Dit dossier begeleidt het parcours over de Tweede Wereldoorlog, van de zomer van 1940 tot de oorlog in de Stille Oceaan. De tentoonstelling illustreert de belangrijkste stappen in het conflict in Europa, in het Middellandse-Zeebekken, in Rusland of in Azië en werpt een bijzondere blik op België, de bezetting van het grondgebied en Belgische soldaten die op verschillende fronten strijden.
Download hier deel1: Inleiding
Download hier deel 3: Duitse overwinning in het Westen
Download hier deel 4: De zomer van 1940
Download hier deel 5: De oorlog in de Middellandse Zee
Download hier deel 6: De oorlog in Oost-Europa
Download hier deel 7: De oorlog op zee
Download hier deel 8: De luchtoorlog
Download hier deel 9: Het Rode Leger slaat terug
Download hier deel 10: Bevrijding Europa
Download hier deel 11: Landing Normandië
Download hier deel 12: Bezet België
Download hier deel 13: Einde oorlog
Download hier deel 14: Terreur, Vervolging, Genocide
'De Groote Oorlog voorbij'
Wil je de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog voorbij’ met je klas bezoeken? De Educatieve Dienst biedt tal van mogelijkheden en formules waar u voor, tijdens en na het bezoek gebruik van kunt maken.
Een Powerpoint die de collectiestukken uit het pedagogisch dossier herneemt kan in de klas gebruikt worden.
Propaganda
Propaganda wordt dikwijls in verband gebracht met de totalitaire regimes van het Interbellum, maar is eigenlijk veel ouder. De farao’s en de keizers van de oudheid maakten er reeds gebruik van om hun macht te bestendigen. Propaganda wordt zowel door dictaturen als door democratieën toegepast. Dit volledig herwerkte dossier verschaft je de nodige instrumenten om het thema voor, tijdens en na je bezoek aan het Museum te behandelen.
Internationaal Humanitair Recht
Samen met het Belgische Rode Kruis werd een pedagogisch dossier uitgewerkt rond het Internationaal Humanitair Recht. Vertrekkend van de humanitaire uitdagingen tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog gaat dit thematische dossier dieper in op de uitdagingen verbonden aan de hedendaagse conflicten.